Tuesday, January 14, 2014

Wahai Perempuanku.....

Wahai Perempuanku,

Jangan sesekali kau cuba menggoncang keimanan lelaki dengan lembut tuturmu, dengan ayu wajahmu, dengan lengguk tubuhmu. Jangan kau menghentak-hentak kakimu untuk menyatakan kehadiranmu. Jangan Perempuanku, jangan sesekali cuba menarik perhatian kaum Adam yang bukan suamimu kerana aku khuatir ia mengundang kemurkaan dan kebencian ALLAH. 

Perempuanku,
  
Andai engkau belum berkahwin, jangan kau risau akan jodohmu, ingatlah Perempuanku janji TUHAN kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan menggadaikan maruahmu hanya semata-mata kerana seorang lelaki, jangan memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu hanya untuk menarik perhatian dan memikat kaum lelaki, kerana kau bukan memancing hatinya tapi merangsang nafsunya.


Wahai Perempuanku, 

Jangan sesekali dikau mulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata turun ke hati, dari senyuman membawa ke salam, dari salam cenderung kepada pertemuan dan dari pertemuaan, takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri. 

  

Perempuanku,Lelaki yang Baik tidak melihat paras rupa, Lelaki yang Soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, Lelaki yang Warak tidak menilai wanita melalui keayuaannya, kemanjaannya serta kemampuannya menggoncang iman mereka. 

Tetapi Perempuanku,Lelaki yang Baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan ad-dinnya.Lelaki yang Soleh tidak menginginkan sebuah pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut menberi kesempatan pada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang Warak juga tak mahu bermain cinta sebabnya dia tahu apa matlamat dalam sebuah hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan. Oleh itu Hawa, Jagalah pandanganmu, jagalah pakaianmu, jagalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu... 

dalam kehebatan ada kelemahan..
dalam kebaikan ada keburukan..
dalam kemujaraban ada kemudaratan..
dalam kejayaan ada kegagalan..

ada syurga dan ada neraka..

wanita paling mudah utk masuk syurga..
juga sangat mudah utk masuk neraka..

pilihlah mana yg egkau mahu..

syurga atau neraka?

Hanya sekadar meluahkan pendapat yang tidak seberapa dan hanya untuk iktibar semata-mata..bukan pujian di minta tapi harapan untuk memberi sedikit kesedaran kepada semua,saya sendiri pun manusia biase dan sama-samalah kita saling membantu sama sendiri ..adios :)

No comments: